V minulém článku Jak si uspořádat jídelníček jsme Vám poskytli jednoduchý návod na sestavení jídelníčku, který my sami definujeme jako udržitelný. Co tím myslíme? Zkuste si otevřít některé populární life-stylové magazíny, které otiskují různé návody na zdravé jídelníčky a stravu a pak se zamyslete, zda jste schopni takové jídelníčky dlouhodobě dodržovat. A také ochotni obětovat čas a peníze pro shánění potřebných ingrediencí. Asi se najde málo těch, kteří si řeknou "ano, jdu do toho" a ještě méně těch, kteří to i následně udělají. No a těch, kteří to takto budou praktikovat dlouhodobě bude zanedbatelně.
Proto jsme se rozhodli, dát Vám v předchozím článku návod, jak si běžně dostupné potraviny rozdělit do tří základních kategorií (jíst více, jíst přiměřeně a jíst méně). Pokud v infografice článku nenaleznete tu svou potravinu věříme, že budete podle návodu schopni ji snadno přiřadit do příslušné kolonky. V infografice také naleznete přibližné zastoupení jednotlivých potravin v každodenním makro a mikro výživovém mixu. Z infografiky je také patrné, že se v podstatě ani nemusíte navždy a striktně vyhýbat potravinám, které Vám chutnají, ale jsou uvedeny mezi těmi ne zrovna zdravými. Stačí je pouze omezit na nějaké rozumné minimum (viz infografika) odpovídající Vašim cílům a doplnit je potravinami z kategorie jíst více, případně jíst přiměřeně.
Věříme, že ohledně sestavení jídelníčku jsme Vám v předchozím článku poskytli velmi jednoduchý a srozumitelný návod. Co ale bývá častým kamenem úrazu je stanovení porcí nutričního mixu makroživin. Komu by se chtělo všechno stále vážit a měřit? Abychom i nadále zachovali jednoduchost rozhodli jsme se Vám i v tomto případě pomoci názornou infografikou. Na té naleznete velmi jednoduchý návod, jak odhadnout porce sacharidů, proteinů i tuků, aniž byste museli vytahovat váhu a vše pečlivě měřit. Věříme, že s naší infografikou Jak na porce potravin a Co bych měl(a) jíst (v článku Jak si uspořádat jídelníček) pro Vás bude velmi snadné se rozhodnout nejen jaké potraviny jíst, ale také v jakém množství je jíst.