V současné době funguje obchod z důvodu nařízení vlády pouze jako výdejní místo pro internetové objednávky. Děkujeme za pochopení.

Jak je to s antioxidanty

antioxidanty-ve-sportu

Co jsou antioxidanty?

Určitě jste o antioxidantech už slyšeli, ale co přesně jsou? A jaká je jejich funkce v těle? Antioxidanty jsou látky, které mohou zabránit nebo zpomalit poškození buněk způsobené tzv. volnými radikály. Volné radikály jsou atomy, molekuly nebo ionty, které jsou vysoce reaktivní a jsou tělem produkovány během mnoha procesů. Na druhou stranu jsou volné radikály v těle potřebné, například pro buněčné signalizační procesy a pro podporu imunitního systému. Jejich problém je, že mohou být také škodlivé, protože mohou poškodit buňky a DNA.

Jak je tedy výše uvedeno, volné radikály jsou produkovány během normálních esenciálních metabolických procesů v těle. Příkladem takového volného radikálu jsou tzv. reaktivní druhy kyslíku, nebo zkráceně ROS, které jsou produkovány v mitochondriích1). Volné radikály také mohou vzniknout z vnějších zdrojů, jako je vystavení se rentgenovým paprskům, kouření cigaret a různé chemikálie.

Co to ale má společného se sportem?

Během cvičení se rychlost produkce ROS zvýší. A je důležité, aby se to stalo, protože je to nutné pro přizpůsobení se tréninku. Funguje to totiž tak, že ROS aktivuje tzv. kinázovou dráhu, což vede ke zvýšené syntéze proteinů a právě to přispívá k přizpůsobení se tréninku (neboli zvyšování trénovanosti). Nyní si představte, že byste zvýšili příjem antioxidantů. Tím by se ale snížilo množství ROS a narušil se tento proces, což by přirozeně mělo za následek nižší nebo žádné přizpůsobení se tréninku a tedy nižší, nebo žádné zvýšení trénovanosti.

V minulosti byli sportovci vedeni k tomu, aby pravidelně zvyšovali příjem antioxidantů (zejména pomocí doplňků stravy), kvůli jejich zvýšené produkci ROS během cvičení. V současné době se však tato doporučení již neposkytují. Pravidelné používání antioxidačních doplňků stravy se nedoporučuje, protože to může narušovat přizpůsobení se tréninku a příjem prostřednictvím běžné stravy je dostačující.

Antioxidanty však mohou být pro sportovce užitečné zejména při ohrožení nemocemi dýchacích cest. Důkazy ve formě vědeckých studií však zatím nejsou silné a je k tomu zapotřebí další výzkum. Přesto sportovci potřebují zdravou hladinu antioxidantů. Ale kde je můžeme najít? V první řadě, antioxidanty jsou produkovány v samotném lidském těle a také se nacházejí v běžné stravě.

Nejznámějšími dietetickými antioxidanty jsou vitamín E, vitamin C a beta-karoten. Tělo si tyto posledně jmenované mikroživiny totiž nedokáže samo vyrobit a proto musí být dodávány do těla formou stravy. Zdroje potravy s vysokým obsahem antioxidantů jsou: ovoce a zeleninaobilné výrobky, ořechy a semena.

Takže na závěr:

Aktuální doporučení pro sportovce je, že není nutná pravidelná konzumace antioxidačních doplňků stravy. Stačí pouze jíst zdravěs dostatkem ovoce a zeleniny a váš příjem antioxidantů bude zcela dostatečný.

 

1) Mitochondrie je membránově obalená organela, kterou lze nalézt ve většině eukaryotických (např. lidských) buněk. Dosahuje obvykle rozměrů v řádu i několika mikrometrů a v buňce se jich může vyskytovat několik stovek, ale i sto tisíc.

x